
Sınava Hazırlanırken Zaman Yönetimi
Her zaman daha çok olmasını istediğimiz ve geri gelmesi imkânsız olan zaman, herkes için çok değerlidir. Zaman yönetimi ise 24 saatlik dilimde faaliyetlere ayrılacak zamanı organize etmek ve planlamaktır. Başarılı bir zaman yönetiminin getirisi verimlilikte olan artıştır. Sınavlara hazırlanırken zaman yönetimi iyi bir şekilde planlanırsa başarıya olan katkısı oldukça büyük olacaktır. Geleceğimize yön vermek için hedefler belirliyor bu hedeflerini yerine getirebilmek için farklı sorumluklar üstleniyoruz. Görevlerimizi yerine getirirken aynı zamanda sevdiğimiz aktiviteleri yerine getirmek, sevdiklerimize zaman ayırmak gibi kendimize ait yaşamsal faaliyetlerimiz var. Tüm bunları belli bir düzen içinde yapabilmek ve başarılı bir şekilde hedeflerimize ulaşabilmek için zaman yönetimine ihtiyaç duyarız. Sınava hazırlanırken zaman yönetimi doğru ve planlı olmalıdır. Bu süreçte neler yapmak gerekir birlikte inceleyelim.
Hedef belirleyin
Sınav hazırlık sürecinde en önemli unsur kendiniz için bir hedef belirlemektir. Unutmayın ne istediğinizi en iyi siz bilirsiniz. Kendinizde var olanı keşfetmek için kafa yormalı gerekiyorsa bu konuda uzmanlardan ve sizi iyi tanıyan yakınlarınızdan destek almalısınız. Gelecekte kendinizi nerede görmek istiyorsunuz, kurduğunuz hangi hayal size daha gerçekçi geliyor, hangi mesleklere kendinizi yakın hissediyorsunuz. Kendinize sorduğunuz birçok benzer soru hedef belirlemede yardımcınız olur. Sınava hazırlanırken zaman yönetimi hedef belirlemekle başlar.
Her İş İçin Süre Belirleyin
Yapılacak her iş için bir süre belirlemeniz gerekir. Bu durum daha verimli çalışmanızı sağlar. Gün içinde neler yapmanız gerektiğini gözden geçirin ve öncelik sırası belirleyin. Acil olanları ilk sıraya alıp, acil olmayanları belli gün ve saatlere yerleştirin. Sınava hazırlanırken zaman yönetimi planında işinizi çok daha kolaylaştırmış olursunuz. Her işi için belli bir süre belirlemek ve süre tamamlandığında diğer aktiviteye geçmek motivasyonunuzun da yüksek olmasını sağlar.
Odanızı düzenleyin
Çalışma alanınızın sizi rahat ettirecek şekilde hazırlanmış olması önemlidir. Ders masasında ihtiyacınız olan; kitap, defter, kalem, silgi gibi araç gereçler yer almalıdır. Araç gereçler kadar önemli olan diğer bir unsur aydınlatmadır. Aydınlatma her zaman konsantrasyonunuza destek olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bir diğer unsurda oda ısısı ve havalandırmadır. Çalışma alanınızı belli bir ısıda ne çok sıcak ne de çok serin olacak şekilde ayarlamalısınız. Her gün havalandırmalı ve temiz bir ortamda çalışmaya özen göstermelisiniz. Tüm bunlara dikkat etmenizdeki en büyük etken sınava hazırlanırken zaman yönetimi yapmanız gerekecek ve düzenli bir çalışma alanı zamanınızdan çalınmasına müsaade etmeyecek.
Düzenli çalışın
Her gün için belirlediğiniz bir çalışma programı olması gerekir. Uyanma saatiniz, çalışma saatleriniz ve uyuma saatiniz her gün için belli olmalıdır. Düzenli çalışma programı ile hedeflerinize daha hızlı adımlarla ilerlersiniz. Sınava hazırlanırken zaman yönetimi yapan her öğrenci öncelikle düzenli bir çalışma takvimine ihtiyaç duyacaktır. Hangi derslerin öncelikli olacağı, eksiklerinizin hangi derslerde daha fazla olduğu ile ilgilidir. Öncelikle başarı denemeleri çözerek, nerelerde eksikleriniz olduğunu tespit edebilirsiniz. Denemeler zaman yönetimini iyi yapmanıza ve eksiklerinizi kısa zamanda tespit etmenize olanak sunar.
Mola Şart
Ara vermeden aynı tempo ile çalışmak motivasyonu zorlaştırır. Kendinizi yenilemek için az da olsa belli aralıklarla mola vermelisiniz. Her gün için hazırladığınız çalışma programında mola sürelerinize de çalışma süreleriniz kadar özen göstermelisiniz. Sınava hazırlanırken zaman yönetimi programında her gün için belli dersleri tekrar etmek gerekirken belli derslerden soru bankası çözmek ve aralara küçük molalar eklemek, rutin olmayan bir tempo oluşturacaktır. Dolayısı ile etkili zaman yönetimi yapıp, verimli bir sonuç almış olacaksınız. Bir gün içinde Türkçe ve tarih dersinden tekrar yapıp matematik soru bankası çözerek kendiniz için sıkılmayacağınız bir çalışma programı oluşturmalısınız.
Ufak değişiklikler yapın
Sınava hazırlanırken zaman yönetimi planlaması için normalde sahip olduğunuz bazı alışkanlıklarda değişiklikler yapmanız gerekir. Arkadaşlarınızla gün içinde yaptığınız uzun telefon görüşmelerini mola zamanlarında ve daha az süre ile yapmaya devam etmelisiniz. Dışarda içeceğiniz kahve veya yemek için daha az zaman ayırmalısınız. Televizyonda takip ettiğiniz dizi veya günlük film saatlerini haftada belli günlere ve belli sürelere göre yeniden düzenlemelisiniz. Aile sohbetlerine de yine aynı şekilde belli gün ve sürelerde katılım göstermelisiniz. Daha çok araştırmalı ve ilgi alanlarınıza göre daha çok okumalısınız. Her öğrenci farklıdır. Biri daha çabuk öğrenirken biri daha uzun sürede öğrenebilir. Biri daha çabuk yorulurken diğeri daha dayanıklı olabilir. Bu nedenle çalışma programını tamamen kendi temponuza ve olması gereken çalışma takvimine göre uyumlandırarak düzenlemelisiniz.